
Jőjjönek a hozzávalók:
1 friss élesztő
6 dl savó
1 kávéskanál cukor
1 kg liszt
1 evőkanál só
1 evőkanál zsír
Az élesztőt 2 dl langyos savóban 1 kávéskanál
cukorral felfuttattam, a lisztet kimértem és belekevertem a sót. Amikor az
élesztő már szépen habosodott, beleöntöttem a lisztbe, meglangyosítottam a
többi savót is, azt is hozzáöntöttem a liszthez és jött a dagasztás. Amikor már
szépen elvált a kezemtől a tészta, beledolgoztam a zsírt is. Meleg helyen
kelesztettem, egyszer visszadagasztottam. Amikor újra megkelt a tésztám,
lisztezett gyúródeszkára kiborítottam, jó újjnyi vastagra elnyújtottam.
1 evőkanál zsírban felmelegítettem a tepertőt,
sóztam, picit megszórtam borssal és ennek a masszának a 2 harmadával megkentem
a tésztámat. Jöhet a hajtogatás, amit én így szoktam: a tészta bal végét
behajtom a közepéig, a jobb végét is a közepéig hajtom, erre kenem a megmaradt
tepertőt, a felső felét magam felé hajtom 2 harmadig, az alsó felét felhajtom.
Konyharuhával letakarom és pihen a tészta J 20 perc múlva elnyújtom a tésztát, megismétlem a hajtogatást
ugyanabban a sorrendben és megint pihen a tészta. Újabb 20 perc múlva elnyújtom
a tésztát, a tetejét megvagdosom éles késsel, pogácsaszaggatóval kiszúrom.
Sütőpapírral kibélelt tepsire sorakoztatom őket, megkenem tojással és amíg a
sütő melegszik, addig is kelnek-dagadnak a pogácsáim. Ha a sütő elérte a 220
fokot, mehetnek a pogik sülni. És a házam népe pedig sorakozik az illatra -
mikor lehet enni?
Íme a végeredmény J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése