2013. december 28., szombat

Húsos kosár

Valami konkrétot is tegyél a töltelékbe!- ezt szokta mondogatni a párom, ha látja, hogy a sütőt környékeztem meg. A konkrét szó pedig nála legalább a sonkás szalámit jelenti, jobb kedvemben pedig a húst J Akkor hát kedveskedem J


A tésztát variálni szoktam, épp mi van kéznél. Legjobban kedvelem a túrós pogácsa tésztáját, de lehet helyette vajas tésztát, vagy rétes tésztát is használni. Mind finom. A túrós pogácsa receptjét már leírtam (Szakállas pogácsa). Azt szeretem ebben a tésztában, hogy lehet fagyasztani. Ha nagyobb mennyiségű túróhoz jutok, begyúrom, kb. 600-700 g gombócokra elosztom, fóliába csavarom és mehet a fagyasztóba.

Szobahőmérsékleten 2-3 óra alatt megpuhul, hogy szépen tudjunk dolgozni vele. Előkészítem a muffin sütőt,- nem kell kikenni, mert a tésztában van elegendő zsiradék,- nem fog beleragadni. A tésztát fél centi vastagra nyújtom, korongokat szúrok ki, ami megegyezik a muffin sütő felső átmérőjével. Ha nincs megfelelő méretű pogácsaszaggató, pohár biztosan van J A korongok közepét kicsit még a két hűvelykujjam segítségével elvékonyítom és beleteszem a formába, hogy kosár alakja legyen. Jöhet a töltelék.

Egy nagy fej vöröshagymát apró kockára vagdalok, kevés zsíron megdinsztelem, majd hozzáadom a darált húst. Amikor már majdnem elpárolgott a hús leve, jöhetnek a fűszerek: szerecsendió, fehér bors, só, ételízesítő - ízlés dolga. Amikor a hús elkezd pirulni, már kész is van. Félretesszük hűlni. Elkészítjük a besamell szószt, amit a húshoz keverünk. Ettől nem lesz száraz a kosarunk és fojtós.

60 g vajat vagy margarint felolvasztunk, hozzáadunk
50 g lisztet, halvány rántást készítünk, majd felöntjük
6 dl forró tejjel - így nem lesz csomós.
Ízesítjük sóval, szerecsendióval.

Belekeverjük az előkészített darált húst - még egy utolsó kóstolás - és már tölthetjük is a kosarakat.
220 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 20 perc alatt kész.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése