Valami konkrétot is tegyél a töltelékbe!- ezt
szokta mondogatni a párom, ha látja, hogy a sütőt környékeztem meg. A konkrét
szó pedig nála legalább a sonkás szalámit jelenti, jobb kedvemben pedig a húst J Akkor hát kedveskedem J
A tésztát variálni szoktam, épp mi van kéznél.
Legjobban kedvelem a túrós pogácsa tésztáját, de lehet helyette vajas tésztát,
vagy rétes tésztát is használni. Mind finom. A túrós pogácsa receptjét már
leírtam (Szakállas pogácsa). Azt szeretem ebben a tésztában, hogy lehet
fagyasztani. Ha nagyobb mennyiségű túróhoz jutok, begyúrom, kb. 600-700 g
gombócokra elosztom, fóliába csavarom és mehet a fagyasztóba.
Szobahőmérsékleten 2-3 óra alatt megpuhul,
hogy szépen tudjunk dolgozni vele. Előkészítem a muffin sütőt,- nem kell
kikenni, mert a tésztában van elegendő zsiradék,- nem fog beleragadni. A tésztát
fél centi vastagra nyújtom, korongokat szúrok ki, ami megegyezik a muffin sütő
felső átmérőjével. Ha nincs megfelelő méretű pogácsaszaggató, pohár biztosan
van J A korongok közepét kicsit még a két
hűvelykujjam segítségével elvékonyítom és beleteszem a formába, hogy kosár
alakja legyen. Jöhet a töltelék.
Egy nagy fej vöröshagymát apró kockára
vagdalok, kevés zsíron megdinsztelem, majd hozzáadom a darált húst. Amikor már
majdnem elpárolgott a hús leve, jöhetnek a fűszerek: szerecsendió, fehér bors, só,
ételízesítő - ízlés dolga. Amikor a hús elkezd pirulni, már kész is van.
Félretesszük hűlni. Elkészítjük a besamell szószt, amit a húshoz keverünk.
Ettől nem lesz száraz a kosarunk és fojtós.
60 g vajat vagy margarint felolvasztunk,
hozzáadunk
50 g lisztet, halvány rántást készítünk, majd
felöntjük
6 dl forró tejjel - így nem lesz csomós.
Ízesítjük sóval, szerecsendióval.
Belekeverjük az előkészített darált húst - még
egy utolsó kóstolás - és már tölthetjük is a kosarakat.
220 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 20
perc alatt kész.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése