Gyerekeim, na meg a párom is, szeretik a házi kenyeret. De mondanom se
kell, a kenyérsütés legalább fél napot igényel. A másik hozzávaló pedig -
szerintem - a jó hangulat. Mert amit szeretettel, jó kedvvel készítesz, sokkal
jobban sikerül, mint ha muszájból csinálod. A jó dolgokhoz pedig idő kell. Több
recepttel kísérleteztem és nekem ez a nyerő. Jőjjönek a hozzávalók:
2 dl langyos tej
1 kávéskanál cukor
1 friss élesztő
600 g fehér liszt
200 g teljes kiőrlésű liszt
200 g tönköly liszt
1 evőkanál só
5-6 dl savó, ha van- vagy víz
1 evőkanál zsír
Amikor
az élesztőnk felfutott, beleöntjük a tálba, amelyben már a többi hozzávalót
előkészítettük. Ráöntjük a savót és elkezdünk dagasztani.
Ez a legnehezebb
része a kenyérsütésnek. Amikor már elválik a tészta a kezünktől és az edénytől
is, akkor dagasztjuk bele a zsírt. Letakarjuk konyharuhával, majd meleg helyen
még ágyba tesszük. Én pokróccal szoktam betakargatni.
Még egy fontos dolog, ami
sokban hozzájárul az élesztős dolgok sikeréhez: a liszt legyen meleg helyen,
mielőtt elkezdünk dolgozni vele. Ez a téli időszakra érvényes, hogy ne a hideg
kamrából behozott liszttel akarjunk dolgozni. J
Amikor a tészta a duplájára kelt, átdagasztjuk
és újból kelni hagyjuk. Majd még egyszer átdagasztjuk és ekkor kerülnek bele a
magvak: tökmag, napraforgó, lenmag. Megformázzuk a kenyeret. A sütőt
felmelegítjük 180 fokra, addig is kel-dagad a kenyerünk.
Mielőtt a sütőbe kerülne, éles késsel 2-3
helyen bevágjuk. Legalább 50 percig kell sütni - vagy tűpróbáig. Amikor kisült,
várunk egy kicsit - ha elég türelmes a ház népe, felszeljük a langyosan
gőzölgő, illatos kenyeret, megkenjük zsírral, hagymát aprítunk rá, megszórjuk
pirospaprikával és mennyei lakomában lesz részünk J Jó étvágyat hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése