2013. december 7., szombat

Sokmagvas kenyér

    Gyerekeim, na meg a párom is, szeretik a házi kenyeret. De mondanom se kell, a kenyérsütés legalább fél napot igényel. A másik hozzávaló pedig - szerintem - a jó hangulat. Mert amit szeretettel, jó kedvvel készítesz, sokkal jobban sikerül, mint ha muszájból csinálod. A jó dolgokhoz pedig idő kell. Több recepttel kísérleteztem és nekem ez a nyerő. Jőjjönek a hozzávalók:

2 dl langyos tej
1 kávéskanál cukor
1 friss élesztő
600 g fehér liszt
200 g teljes kiőrlésű liszt
200 g tönköly liszt
1 evőkanál só
5-6 dl savó, ha van- vagy víz
1 evőkanál zsír

    Amikor az élesztőnk felfutott, beleöntjük a tálba, amelyben már a többi hozzávalót előkészítettük. Ráöntjük a savót és elkezdünk dagasztani. 
Ez a legnehezebb része a kenyérsütésnek. Amikor már elválik a tészta a kezünktől és az edénytől is, akkor dagasztjuk bele a zsírt. Letakarjuk konyharuhával, majd meleg helyen még ágyba tesszük. Én pokróccal szoktam betakargatni. 
    Még egy fontos dolog, ami sokban hozzájárul az élesztős dolgok sikeréhez: a liszt legyen meleg helyen, mielőtt elkezdünk dolgozni vele. Ez a téli időszakra érvényes, hogy ne a hideg kamrából behozott liszttel akarjunk dolgozni. J
    Amikor a tészta a duplájára kelt, átdagasztjuk és újból kelni hagyjuk. Majd még egyszer átdagasztjuk és ekkor kerülnek bele a magvak: tökmag, napraforgó, lenmag. Megformázzuk a kenyeret. A sütőt felmelegítjük 180 fokra, addig is kel-dagad a kenyerünk.
    Mielőtt a sütőbe kerülne, éles késsel 2-3 helyen bevágjuk. Legalább 50 percig kell sütni - vagy tűpróbáig. Amikor kisült, várunk egy kicsit - ha elég türelmes a ház népe, felszeljük a langyosan gőzölgő, illatos kenyeret, megkenjük zsírral, hagymát aprítunk rá, megszórjuk pirospaprikával és mennyei lakomában lesz részünk J Jó étvágyat hozzá.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése