Hozzávalók
500 g házi túró
5 dl házi tej
50 g vaj
1 kávéskanál szóda bb
1 kávéskanál só
1 kávéskanál almaecet
A túrót villával jól összenyomkodjuk, hozzáöntjük a tejet,
jól elkeverjük, és lassú hőfokon melegítjük. Néha megkeverjük. Amikor már a tej
megváltoztatta a színét, sárgás színű, az már a savó. Utána már csak 4-5 perc
és szűrhetjük. A biztonság kedvéért a 2 ujjunk közé csippentünk egy kis túrót,
összenyomjuk, és ha tapad, már mehet is a túrós ruhába - ami nekem egy darab
markizet. 2-3 perc alatt lecsepegtetjük és mehet vissza az edénybe, amiben
főztük. A felmaradt savó kelt tésztákhoz használható.
Bele tesszük az 50 g vajat, sót, szóda bb-t, almaecetet, rá
a lecsepegtetett túrót. Jól összekeverjük, kis hőfokon melegítjük, és amikor
összeállt, már mehet is a formába. Én szilikont használok, abból könnyen ki
tudjuk venni. 1 nap után már szép kemény, 3-4 nap után már reszelhető.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése